Condities


Onze geluidsdragers zijn in verschillende condities verkrijgbaar. Wij beoordelen de geluidsdrager apart van de inlay. U ziet dus twee beoordelingen per geluidsdrager.

LET OP!!! BIJ BEOORDELING VAN CD'S EN CASSETTES WORDEN NIET DE PLASTIC HOESJES (JEWEL CASES, CASES) BEOORDEELD, DEZE ZIJN NAMELIJK VERVANGBAAR. ALLEEN DE INLAY, J-CARD ETC. WORDT BEOORDEELD ALS "SLEEVE". 

 • Mint (M)
  Vinyl: Absoluut perfect in elk opzicht, wellicht nog nooit gedraaid.
  CD: Perfect. Geen slijtage/krasjes, wellicht nog onbespeeld. Inlay/Sleeve/Digipak: Perfect. Geen slijtage, markeringen of andere onvolkomenheden.
  Cassette: Cassette is gloednieuw en professioneel geproduceerd. Weinig tot niet afgespeeld en moet vrij zijn van zelfs de kleinste vlekken en/of defecten. J-Card is in alle opzichten helder, schoon en perfect. 

Soms zijn mint producten gesealed. Dit wordt apart bij de geluidsdrager genoemd.
Bij cd's en cassettes kan het wel, ondanks de seal, voor komen dat er een breuk in de jewelcase of case zit.

 • Near Mint (NM of M-)
  Vinyl: Een bijna perfecte plaat. Een NM- of M-plaat is weinig afgespeeld en het vinyl zal perfect spelen, zonder onvolkomenheden tijdens het afspelen. De plaat mag geen duidelijke tekenen van slijtage vertonen. Een 45-toeren- of EP-hoes mag niet meer dan de kleinste gebreken hebben. Een lp-hoes mag geen vouwen, naad spleten, uitgesneden gaten of andere opvallende soortgelijke gebreken hebben. Hetzelfde zou moeten gelden voor alle andere bijlagen, zoals posters, songteksthoezen, enz.
  CD: Bijna perfect. Geen duidelijke gebruikssporen, er is zeer zorgvuldig mee omgegaan. Inlay/Boekje/Sleeve/Digipak: bijna perfect. Geen duidelijke slijtage, er kunnen in het slechtste geval wat kleine gebruikssporen opzitten.
  Cassette: Tape is bijna als nieuw, vrij van slijtage of schade. De J-Card moet helemaal fris en schoon zijn met slechts de minste tekenen van hantering.
 • Very Good Plus (VG+)
  Vinyl: Een Very Good Plus-plaat zal enkele tekenen vertonen dat deze is afgespeeld, maar door een eigenaar die er goed voor heeft gezorgd. Defecten/slijtage zijn meer oppervlakkig en geen invloed hebben op het afspelen van de plaat. Lichte vervormingen die geen invloed hebben op het geluid zijn "OK". Het label kan wat ring slijtage of verkleuring hebben, maar het zou nauwelijks moeten opvallen. Afbeeldingen op de hoes en de binnenhoes hebben wat lichte slijtage, licht omgevouwen hoeken of de naden zijn wat gescheurd. Een LP-hoes kan lichte gebruikssporen vertonen en kan ontsierd zijn door een uitgesneden gat, indeuking of uitgesneden hoek. Ook kan her wat stickerschade zijn of wat vlekjes op de hoes. Wellicht kan er nog een oude sticker op zitten of wat kleine tekst (bijvoorbeeld een naam) op geschreven zijn.
  CD: Een paar kleine vlekjes/krasjes.Hij is zeker afgespeeld, maar met goede zorg behandeld. Insert/Inlay/Booklet/Sleeve/Digipak: Lichte slijtage, markeringen, inkepingen, het kan mogelijk een uitgesneden gat hebben (of iets dergelijks).
  Cassette: Tape is zeer goed onderhouden en kan lichte vlekken of slijtage hebben. Moet netjes spelen met minimale ruis of degradatie. De J-Card heeft lichte slijtage, markeringen, deuken en/of heeft mogelijk een uitgesneden gat (of iets dergelijks).
 • Very Good (VG)
  Vinyl: Defecten/slijtage is minder oppervlakkig dan bij VG+. Oppervlakteruis zal duidelijk zijn tijdens het spelen, maar zal de muziek anders niet overheersen. Groefslijtage zal merkbaar worden, zoals lichte krassen (diep genoeg om met een vingernagel te voelen) die het geluid zullen beïnvloeden. Etiketten kunnen beschadigd zijn door te schrijven, of er kan plakband of stickers (of hun resten) op zitten. Hetzelfde geldt voor de LP-hoezen en binnenhoezen. Ook kan er wat waterschade aanwezig zijn.
  CD: Nogal wat lichte slijtage/krasjes, of meerdere meer uitgesproken krassen. Dit is duidelijk afgespeeld, maar niet zo zorgvuldig behandeld als een VG+. Insert/Inlay/Booklet/Sleeve/Digipak: Meer slijtage, markeringen, inkepingen dan een VG+. Kan een lichte vervaging hebben, een klein scheurtje/scheurtje of iets geschreven.
  Cassette: Cassette kan zwaardere markeringen en slijtage hebben. Zou moeten spelen met wat sterker gesis of degradatie, maar niet genoeg om muziek te overmeesteren. J-Card zal meer slijtage, markeringen en/of inkepingen bevatten dan een VG+. Kan een lichte vervaging hebben, een klein scheurtje/scheurtje of iets geschreven.